Versal Media

Trädgårdsartikel i Fixa vår 2013 - Familjen Whalströms trädgård i Vaxholm Du kan hämta hela sidan som PDF genom att klicka här.

»Skärgårdsidyll«

Fåglarna kvittrar och havsvindar letar sig in bland träden. I familjen Wahlströms trädgård i Vaxholm samsas kullersten och grus med blommande tulpaner.

En förvildad småstadsträdgård och ett hus med härlig atmosfär, bara ett stenkast från havet. Det var vad Linda Wahlström och hennes man Jesper föll för när de köpte sin villa i Vaxholm utanför Stockholm för tolv år sedan. I dag har trädgården genomgått en stor förändring från vild till charmig, men den är absolut inte pedantskött. De flesta växter som fanns fick vara kvar, men nästan alla har fått nya placeringar.

— Vi har planerat om hela trädgården så att den skulle passa oss. Skapat fler platser och rum, gjort nya gångar, uteplatser, rabatter och ett plank runtom. Vi har också byggt trädgårdsboden. Det fanns en mindre bod bredvid, men den var så rutten att den rasade ihop, berättar Linda.

Platsbyggd bänk för sittpauser

I anslutning till boden har familjen byggt ett stort trädäck med en lång platsbyggd sittbänk. Här står även ett hemsnickrat bord med en betongskiva som avlastningsyta. Skivan hade Jesper gjutit till en granne, men den blev för tung för det underlag som skulle bära den. I stället hamnade den bakom boden i flera år innan Jesper byggde ett underrede åt den.

— Det är framförallt Jesper som bygger utomhus. Han blir galen på att jag alltid tycker att det bara är att köra igång. Han vet att det är han som får gräva eller bygga, medan jag tar vid lite längre fram, vid planteringen, säger Linda och skrattar.

Lummigt med rum

Linda berättar att något de föll för när de köpte sitt hus var att trädgården hade flera nivåer att skapa olika rum av.

— Vi tyckte även om att den var lummig och att det fanns flera uppvuxna fruktträd. Vi har äpplen, plommon, päron, körsbär och bigarråer, säger hon.

Så fort våren och värmen kommer börjar familjen Wahlström, som även består av sönerna Vigo och Zack samt hunden Zelda, vistas alltmer utomhus. Linda njuter av att se alla tulpaner komma upp ur marken. Varje höst petar hon ner några nya lökar.

— Jag fullkomligt älskar tulpaner. Jag försöker alltid välja både tidiga och sena sorter för att förlänga blomningen, säger hon.

Sedan 2009 driver Linda ett bed & breakfast hemma i husets nedervåning, och i rabatten under de röda fönstren i husets nedre del kan gästerna njuta av en praktfull rabatt med olika tulpaner i rött. På våren drar turistsäsongen igång med full fart och Vaxholm drar till sig en mängd besökare, både svenska och utländska.

Ogräsrensar tidigt

När Linda behöver varva ner jobbar hon gärna i trädgården. Hon ser arbetet som mental avkoppling.

— Jag börjar ogräsrensningen tidigt på våren. Då håller sig rabatterna fina mer eller mindre hela sommaren, med lite småpill här och där bara. Det är väldigt praktiskt eftersom jag har mycket jobb på sommaren, och då hinner jag inte piffa i rabatterna.

Linda hyllar olika sorters marktäckare och säger att de är hemligheten med att skapa en lättskött trädgård. I en rabatt har hon låtit en klätterhortensia ligga ner och sprida sig.

— Annars gillar jag att använda sten och grus för att täcka lite större markytor. När vi flyttade in fanns det redan ett stort parti med kullersten som vi utvidgade. Olika material på marken förstärker känslan av olika rum. Det tycker jag om, säger hon.

De förra ägarna hade samlat sten för hand som de använde till kullerstenspartiet, men det hade Linda och Jesper varken tid eller tålamod till. De beställde helt enkelt ett stort lass sten och gjorde resten av jobbet själva. Resultatet blev ett stort parti kullersten som sträcker sig en bit runt och framför trädgårdsboden och det stora trädäcket.

Där gräset tar vid står ett rosentorn i trä. Där klättrar en albaros »Maiden’s Blush«. Runt bigarråträdet, mitt i kullerstenen, har Linda och Jesper lagt ett upphöjt cirkelformat stenparti som ramar in de söta morgonstjärnorna Ornithogalum umbellatum, som blommar som vackrast på senvåren.

Olika ramar runt tomten

Den sluttande tomten omgärdas av olika sorters staket och plank och känns med sina olika ingredienser välfylld utan att vara för plottrig.

— Jag gillar verkligen trädgården som den är nu. Den passar både oss och våra gäster. Det enda jag saknar är en pool – men gräsmattan är redan så liten att vi inte får plats med någon där, säger Linda. Vi har börjat prata om en lösning där poolen följer bergskanten. Kanske funkar det – annars får jag inse att vi inte har en trädgård där det passar med en pool. Men jag har inte gett upp riktigt än.


Trädgårdsfakta
Här bor: Linda och Jesper Wahlström med sönerna Vigo, 9, och Zack, 8 år, samt hunden Zelda.
Var: I Vaxholm utanför Stockholm.
Trädgårdens ålder: uset byggdes 1936. Träden och delar av kullerstensytorna är från 1980-talet: gångar, rabatter och merparten av kullerstensbeläggningen från 2003 och framåt.
Yta: 870 kvadratmeter.
Läge: Huvudsakligen syd/sydvästligt.
Zon: 2
Lyckas bäst med: Lavendel och rosor.
Aldrig i min trädgård: Tuja och barrväxter.
Drömmer om: En pool med tillhörande pooldäck.

Jessica Holm
För Fixa vår