Versal Media

Bild på Artikel om inredning i Drömhem & Trädgård nr 4 2013 Du kan hämta hela artikeln som PDF genom att klicka här.

» Skön harmoni
med mycket prylar
«

När Annelie inte hittade något hus som passade henne beslöt hon sig för att bygga ett nytt. Svart och modernt på utsidan men inrett med en charmig mix av design och arvegods.

Det är i utkanten av Vadstena som Annelie har byggt sin drömtillvaro.

— Jag ville flytta och hittade inget hus som passade mig och mina behov. Därför satsade jag på att bygga nytt så att jag kunde forma mitt boende precis som jag ville ha det, för­ klarar hon.

Tillsammans med byggföretaget ritade hon sin villa med utgångspunkt i en standard­ modell. Ett krav var ett stort vardagsrum med utrymme för matplats.

— Jag planerade huset utifrån att jag skulle kunna bjuda hem folk. Mitt hem är platsen där jag är social och umgås men även stänger in mig och bara vill vara för mig själv.

från kötet når man tvättstugan som leder till ett badrum och genom badrummet kom­ mer man till sovrummet och en garderobsdel. På andra sidan hallen ligger ett större badrum med bastu och bredvid finns ett kontor och ett gästrum. På så sätt har Annelie fått en privat del och en del att ta emot gäster i ‐ extra praktiskt eftersom hon med jämna mellan­ rum använder sitt hem som showroom för de produkter hon säljer i sin nätbutik.

Sitter man i soffan i vardagsrummet och blickar ut genom det stora glasfönstret skymtar Vättern på andra sidan den lilla åkern.

— Vad jag vet planeras det inga fler villa­ tomter åt det hållet. Så min sjöutsikt får jag behålla även om det byggs runtomkring.

Redan utanpå huset syns det att Annelie gillar det svartvita. Det blir än tydligare på insidan där köket har svart mosaikkakel med vita fogar. Övriga rum har vita väggar, ingen tapet så långt ögat når – men här är färgskalan på inredningen lite mjukare med varmt bruna, beige och grå toner. På några av väggarna hänger färgstarka tavlor, de flesta målade av Annelie själv.

— De som kommer hit säger att stressen rinner av dem när de kliver innanför dörren. Det är mitt mål när jag inreder. Att skapa en miljö som känns harmonisk och lugn, även om det är mycket prylar.

Möblerna är en blandning av nytt och gammalt, designat och loppisfyndat. De två matgrupperna är arvegods och Annelies säng är egentligen en gammal träsoffa som hon sågade itu för att kunna bygga om rygg­ och armstöd till en sänggavel.

— Jag gillar att åka både på loppisar och auktioner men just nu hinner jag inte. Dess­ utom är det ganska fullt här hemma.

Trots att hon gillar att inreda med mycket detaljer så säger hon att hon varken fäster sig vid saker eller hus. Även om hon är väldigt förtjust i sin nya villa betyder det inte att hon stannar här för alltid.

— Jag är nog ganska impulsiv och stannar ingenstans av nostalgiska skäl. Skulle jag behöva flytta så gör jag det.

Text: , Foto: Ken Pils, Styling: Karin Johansson