Versal Media

Artikel om inredning i LP Bostad - Romantiskt boende Du kan hämta hela sidan som PDF genom att klicka här.

Romantiskt boende

Att kliva in hos Erika Frejd är som att träda in i en skimrande saga. Det vilar ett lugn och en harmoni över lägenheten som känns ovanlig i vårt alltmer stressade samhälle.

HÄR I DEN FINA lägenheten bor en person som ger intryck av att vara lugnet själv. »Jo, jag är en riktig livsnjutare« säger Erika och ber oss kliva in. Vi sätter oss vid det gamla rustika bordet i vardagsrummet, mitt i den hemtrevliga doften av brinnande stearinljus.

— DET HÄR BORDET ÄR EN RIKTIG FAVORIT. Bordsskivan är original, säkert från 1800-talet. Men benen har min pappa hjälpt mig att byta till mer stabila! säger hon och ler.
I soffan ligger en generös mängd kuddar i rosa och vitt. På väggen ovanför skönjer den skarpsynte ett budskap i form av snirkliga bokstäver: »Lycka«
— Jag tycker det är ett vackert ord. Dessutom passar det mig bra. Jag tror att jag har lätt att se det positiva i livet. Jag är en lycklig person!
På det lilla bordet bredvid soffan lyser några ljus i vackra silverljusstakar och i ena hörnet står en rottingfåtölj. Erika berättar att hon alltid har gillat den här inredningsstilen, shabby chic, som den kallas. På senare år har den blivit omåttligt populär och syns i de festa inredningstidningar, på bloggar och inte minst i många hem.
— Jag bryr mig egentligen inte så mycket om trender. Jag har haft det så här sedan jag flyttade in här för en massa år sedan. Däremot börjar jag dra mig mot det lite mer rutiga med industrikänsla, säger Erika.
Något som är uppenbart är hennes förkärlek för hjärtan. På fera ställen hänger hjärtformade utsmyckningar. I fönstret i sovrummet hänger ett i plexiglas med en liten lampa inuti.
— Jag köpte den i julas. Men den är så fin att den nog kommer få hänga året om.

ÖVERALLT I LÄGENHETEN FINNS BLOMMOR. På köksbänken står några pärlhyacinter och i ett fönster ringlar sig en hoya över krukkanten. Erika som är utbildad florist tipsar om att ta in säsongens växter för att känna årstiderna även inomhus.
Nu när ljusare tider är på ingång får man gärna frossa i narcisser, tulpaner och andra vårblommor.
— Överhuvudtaget gillar jag att inreda med naturmaterial. Här är till exempel ett gäng fina stenar som jag plockade i Härnösand. Varje gång jag ser dem minns jag den semestern.
Ett annat inredningstips är att använda sig av böcker.
— Mina böcker får gärna ligga framme. Många av dem är väldigt vackra och blir till fina inredningsdetaljer, säger Erika.
I köket ligger en av Leila Lindholms böcker med smarriga efterrätter. Och på rottingfåtöljen i vardagsrummet ligger en annan om Feng Shui.
— Jag gillar den filosofin – som bland annat handlar om att man inte ska omringa sig med alltför mycket onödiga prylar. Att rensa i röran är dessutom ett bra knep när man bor litet.

ERIKA SÄGER MED EFTERTRYCK i rösten att hon »älskar sin lilla lägenhet«. Hon har bott här länge och det kommer inte bli helt lätt att skiljas från den. Hon har nämligen en särbo – och tanken är att de snart ska slå sina påsar ihop och bli sambos.
— Vi letar efter en gemensam bostad. Det ska bli jättekul när det dyker upp något som passar. Dock kan jag lova att jag kommer att få separationsångest. Men var sak har ju sin tid!

Jessica Holm
För LP Bostad