Versal Media

Bild på artikel om inredning i Härligt Hemma 2013 Du kan hämta hela artikeln som PDF genom att klicka här.

»Inspirerande vintagecharm«

Johanna bor tillsammans med noggrant utvalda prylar – som gärna får ha en historia.
— Nyproducerat tycker jag känns himla opersonligt, säger hon

Johanna är kär i sin lägenhet. Här har hon bott i snart ett år och föll, precis som de flesta som besöker lägenheten, för de charmiga 20-talsdetaljerna som finns bevarade i stort sett i alla rum. Golv- och dörrlister är extra breda, takhöjden är enorm och i kök, hall och sovrum ligger fina gamla trägolv. I vardagsrummet ligger i stället ett parkettgolv, även det i fint skick trots sin ålder.

— Det jag gillar extra mycket är köket. Det är från 50-talet med fina skåp och snyggt kakel.

De flesta av Johannas möbler och prylar är loppis- eller auktionsfynd som fångat hennes intresse lite extra. För även om hon gillar gamla saker får inte vad som helst komma över tröskeln. Skåpet i sovrummet som agerar garderob är en av hennes käraste ägodelar. Det budade hon hem på en auktion i samband med att hon skulle flytta in i lägenheten.

— Det var inte helt lätt att få upp det för alla trappor till lägenheten. Men det var bara tvunget att fungera, skrattar Johanna.

På flera ställen i lägenheten syns spår av Johannas inredningsintresse och kreativitet. På ett våningsfat på soffbordet ligger några söta garnbakelser som hon virkat själv. I köket står en av kokböckerna uppslagen på ett notställ. I stället för sänggavel har Johanna ställt en dörr på »fel håll«. Ovanpå står en tavla som hon ärvt av sin farmor.

— Jag gillar verkligen när saker har en historia. Nyproducerat kan kännas väldigt opersonligt. De saker jag har ärvt ligger mig såklart extra varmt om hjärtat.

Även om lägenheten bara är på 65 kvadrat- meter känns den oerhört rymlig. Här får det utan problem rum tjugo personer som ska äta och ännu fler om det bara ska minglas.

— Jo, det är nog egentligen det allra bästa. Att lägenheten är så bra att umgås i, säger Johanna.

Text & foto: Jessica Holm