Versal Media

Artikel 'Ridskola för ridkunniga startar' - Östgöta Correspondenten 2002-07-17 Du kan hämta hela sidan som PDF genom att klicka här.

Nyckelby stall

Ridskola för ridkunniga startar

NYCKELBY
En ridskola med inriktning mot dem som redan har ridvana kommer snart att starta på Nyckelby stall utanför Motala, på vägen mot Fågelsta.

— Vi vänder oss inte till dem som helt är nybörjare. Det finns redan utbud för dem i stan, säger Margareta Forsberg som tillsammans med Ulf Paulsson kommer att driva ridskolan på Nyckelby stall.

Finns behov av ridskola

Stallet har funnits sedan år 1988. I början av 90-talet tog Ulf Paulsson över verksamheten tillsammans med sin bror. Men sedan ett år tillbaka har han själv stått för driften. Hästuppfödning, med inriktning på ridskoleponnyer, är vad Nyckelby stall har ägnat sig åt hittills. Men nu är det även dags för ridskola.
— Vi har fått väldigt många förfrågningar och märkt att det finns behov. Detta är upptakten till att vi beslutade oss för att starta ridskola, berättar Ulf Paulsson.

Få i varje grupp

Margareta Forsberg har jobbat som instruktör i tjugo år. I stallet i Nyckelby rider hon in de framavlade hästarna samt håller i privatlektioner ett par gånger i veckan. Från den 12 augusti kommer hon att börja instruera ridskolegrupper med fem personer i varje grupp.
— Denna variant av ridskola för de ryttare som är lite duktigare och vill lite mer och med få deltagare i varje grupp har jag vurmat för länge, säger hon.
På de flesta ridskolor har man pass om 45 minuter. Men eftersom man på Nyckelby inte vänder sig till de allra yngsta kommer Margareta Forsberg istället att hålla entimmarslektioner.

Prova vara hästägare

På Nyckelby stall kan man som ryttare hyra in sig på en ponny. Man har den som sin egen i sex månader och rider ett par gånger i veckan med Margareta Forsberg som instruktör. Efter detta har man förköpsrätt på hästen.
— På så vis får man prova på hur det är att vara hästägare innan man tar steget fullt ut. Detta hyrsystem kommer vi att fortsätta med även när vi startar ridskolan, säger Ulf Paulsson.

Mycket byggande

Det är full fart i Nyckelby när Corren kommer på besök. Margareta Forsberg tränar hoppning med sex ryttare på antingen egna eller hyrda hästar.
Inuti stallet pågår ombyggnation. Man bygger spiltor, 30 hästar totalt ska få plats, men tio ska hyras ut till privatpersoner. På baksidan pågår arbete med att bygga en ny paddock samt ett ridhus.
— Att bygga ett ridhus tar ett tag. Det är en av anledningarna till att ridskolan blivit av tidigare. Men när vi väl tog beslutet har allt gått jättebra. Alla instanser, som till exempel banken och arbetsförmedlingen har varit positiva, berättar Ulf Paulsson.

Jessica Holm (fd Rickardsson)
För Östgöta Correspondenten Onsdag 17 juli 2002